Изхвърля антифриз през казанчето

Публикуван: 07.06.2018

Правят се тестове за изгорели газове в антифриза,макър че щом се е стигнало до там - както казваш целия антифриз да излезе през тоя преливник Поне доколкото ми е известно, това е най-сигурния начин.

Да, колата е с газов инжекцион При Спейс Стар мъркучето което отвежда излишния антифриз до разширителния съд влиза през капачката на този съд и се съединява с една тръбичка, която продължава почти до дъното му. Той ми каза, че са оригинални и читави и тъй като съм взимал и преди от него и съм оставал доволен, му имам доверие. За мен е сигурен признак че блока е бил без антифриз пък защо е все тая. Що се отнася до връщането та течноста от разширителния съд към радиатора аз имах следния проблем - тръбичката в разширителния съд беше паднала вътре в него.

Ако капачката не работи добре - ще береш ядове.

Моя съвет е да я проверите в някои сервиз за изгорели газове в охладителната система! При износване и намалява КПД-то и не може да върти добре течността. Изтегли си Workshop Manual за двигателя, има го и на руски ако майстора не го разбира, вътре пише как се стяга, изхвърля антифриз през казанчето. Моя съвет е да я проверите в някои сервиз за изгорели газове в охладителната система. При всяка кола е различно.

  • Та извода за мен е да бягам от кола с ръжда по казанчето. Преди доста време мен ме бяха уплашили за тази прословута гарнитура на главата.
  • Макар този с който съм сега да е почти нов.

Recommended Posts

Но дори и в него и мембраните му да е проблема, предпочитам майстора, да ми смени всички гарнитури и гумички по двигателя, пък ако трябва и за изпарител ще мисля след това. Мисля сега да си намеря радиятор втора ръка Оригинален за Акорд и да пробвам с него как ще е. Но твърда глава увира ли ПП: Само се притеснявам да не би нещо да се е прецакало по двигателя, когато на пъти температурата стигна градуса.

Същото така в началото като се стартираше двигателя студен през ауспуха излизаха много бели пари. И кое те накара да мислиш това? Ако не развиеш капачката всички маркучи ли са твърди?

Register a new account. Там поне комплекта за обслужване е 20 лв Мисля сега да си намеря радиятор втора ръка Оригинален за Акорд и да пробвам с него как ще е? Провери и това - да не смесва газта с антифтиза ама би трябвало да мирише на газ - проблем в редуктора на газовата,намери пърче тръба,измъкни маркучите от изпарителя и ги съедини Register a new account.

Провери и това - да не смесва изхвърля антифриз през казанчето с антифтиза ама би трябвало да мирише на газ - проблем в редуктора на газовата,намери пърче тръба,измъкни маркучите от изпарителя и ги съедини Register a new account. Провери и това - да не смесва газта с антифтиза ама изхвърля антифриз през казанчето трябвало да мирише на газ - проблем в редуктора на газовата,намери пърче тръба,измъкни маркучите от изпарителя и ги съедини Register a new account.

Там поне комплекта за обслужване е 20 лв Мисля сега да си намеря радиятор втора ръка Оригинален за Акорд и да пробвам с него как ще е, изхвърля антифриз през казанчето.

Create an account or sign in to comment

А иначе трябва да държи малко преди 90 градуса. Имам усещането, че може и някакво запушване да е причината. Загрявам двигателя на 90 градуса, вкарвам я в гаража, угасям двигателя, отворих казанчето и така цяла вечер с отоверно казанче 6.

Той в горната част на гърлото си има фабрична дупка през която ми изля цялата охладителна течност.

После Stopleak и така. Просто имах същите симптоми и казвам какво се оказа при мен, изхвърля антифриз през казанчето. Частите ги взех от Бойко от форума?

Просто имах същите симптоми и казвам какво се оказа при мен. Просто имах същите симптоми и казвам какво се оказа при мен. Форумът е създаден през г.

18 posts in this topic

За газовете мога да подкрепя niksun който преди мен е споделил мнението си. И не си прави много експерименти че като нищо ще я прегрееш мани това дето ти показва датчика на таблото и тогава вече ако не си за сегменти и лагери - задължително ще станеш,един тест за газове не вервам да е повече от 30лв Тръбите не се втвърдяват. Значи аз правих много опити и в един от тях направих следното.

Дайте акъл как да постъпя?

Освен това си провери питата на радиатора да не е задръстена с мушички Трябва изхвърля антифриз през казанчето имаш дупчица отсрани на казанчето. На Астрата ми понеже сама се обезваздушава се прави при затворена капачка. Термостата според мен работи защото първите 5 мин е топъл само горния голям маркуч от радиятора после постепенно се стопля и долния и двата стават горещи в последствие.

Sign in Already have an account. Освен това си провери питата на радиатора да не е задръстена с мушички Трябва да имаш продажба на мицел за печурки отсрани на казанчето, изхвърля антифриз през казанчето. Поне доколкото ми е известно, това е най-сигурния начин.

Статистика

След час я изкарах да я тествам и направих няколко кръгчета из града и извън него та я понастапих и температурата се качи на градуса и така си седеше.

Втори човек, запалва двигателя, а аз през това време чакам да потече течност от изходната тръбичка на радиаторчето 3. Като се отвори ще се види.

Моля ако имате предложения да ги споделите с мен. До датчика за температурата, която също служи за обезвъздушаване, която също служи за обезвъздушаване, който се намира до главата на двигателя.

Като се отвори ще се види.


Facebook
Twitter
Google+
Коментари
Оставете коментар

© 2015-2018 soyluyor.com Запазени права
Копирането и цитирането е разрешено, когато използвате активна връзка към този сайт